Grundligt förarbete eller historisk dokumentation?

Vi har äntligen fått hjälp med att måla taken i kök, pianorum och vårt sovrum. Nu är det dags att ta tag i det roliga och få upp nya tapeter. Jag hade tänkt att bli färdig i köket först, men eftersom vår tunga furusäng var tvungen att monteras ner för att taket skulle målas, känns det enklast att bli klara i sovrummet först. Det underlättar eftersom rummet nu faktiskt nästan är tomt.

Jag gillar att riva tapet och i detta rum blev det extra spännande. Det är bara innerväggen som vetter mot pianorummet som inte är klädd med spånskiva. På väggarna med spånskiva sitter tre lager tapet och varav den ena har blivit målad med hudfärg. Vi gissade att spånskivan kom dit runt 1940 talet, så det har varit väldigt lite renoveringar efter det. Men det var på innerväggen som det blev riktigt spännande. Jag hittade minst 9 lager av tapeter, varav då 7 är tidigare än 1940! Med tanke på de olika tapeternas karaktär har det bott många stilmedvetna torpare i huset. Jag ska nu försöka lista de lager som jag än så länge tagit mig igenom.

  1. Tapet målad med horribel hudfärg med största sannolikhet tidigt 1990. Denna tapet har en bård som vi hittat rester av, tyvärr inte själva tapeten.
  2. Blågrön medaljongtapet med tillhörande bård.
  3. Ljusblå vävd tapet utan mönster, men en grafisk grå bård.
  4. Tunn naturfärgad enkel papperstapet med tryckta blommönster. Randig bård.
  5. Svart supertunn tapet med enkla blommor i guld och dekormönster. Så elegant. Bård.
  6. Supercool mönstrad blomtapet i lila och svart med bred girlangbård.
  7. Grön tapet med rött mönster, ej utforskad
  8. Rosarandig linnedukstapet? Ej utforskad
  9. Något grönt, ej utforskad

Om det bara inte hade kladdats med hudfärg på väggarna. Jag hade trivts med varenda tapetvariant som har funnits, men inte målarfärgen. Mitt dilemma nu är hur mycket förarbete som ska göras innan min variant av historia ska komma upp på väggen. Vi har köpt en 40-tals tapet, med medaljongmönster. Ska allt ner och väggarna bredspacklas eller ska jag bevara så mycket av det som är kvar och få en vägg där min tapet inte riktigt sitter som den ska. De tre väggarna med spånskiva spelar ingen roll, utan det är den lilla väggen mot pianorummet som är mitt huvudbry. Nu ska jag sova på saken.IMG_6097IMG_6111-001
IMG_6100 IMG_6095IMG_6111

Posted in Sovrum, Stugan | Tagged | Leave a comment

Att bygga klart ett kök

Tycker om dessa bilder på köket, hur det såg ut innan jag började måla och fixa. Taskiga, suddiga mobilbilder som egentligen inte är tagna i något syfte. Nu är skåpen målande i grågrön linoljefärg och jag har byggt in ett skåp vid diskmaskinen. Jag är väldigt nöjd med lådorna som jag snickrade ihop förra sommaren. Det blev ett lyft för köket, skapade plats och enhetlighet. I veckan har vi haft en målare som målar taket, i morgon ska jag köpa tapeter. Sen är detta rum färdigt. Nästan. Har en dröm att måla golvet, schackrutigt i vitt och grått. 

IMG_0055 IMG_0056
IMG_3921CIMG9421

IMG_3927

IMG_3493

Posted in Kök, Stugan | Tagged , , | Leave a comment

En fallen björk

CIMG7206Då kom dagen som vi fasat och varit lätt oroade för, vår fina björk föll i stormen Svea. Vi har vetat att trädet inte har varit helt friskt och hade planer på att ta dit någon som skulle se över det och ta bort de döda grenarna. Men nu hann vi inte det och istället föll björken på bästa möjliga sätt, rakt in i trädgården. Den missade vägen och grannens tomt. Den la sig knappt en meter från vårt förråd och nådde precis fram till huset. Den kunde lika gärna trillat över förrådet eller carporten och orsakat stor förödelse. Hade den varit lite högre hade den gått igenom husets tak och det hade inte varit kul. Det enda som skadades var en platta på taket. Den är nu utbytt och lyser ljust grå mot de gamla mossiga. Nu återstår att få hjälp med att få trädet uppsågat. Vi lär ha ved ett bra tag framöver.

Vi måste även komma fram till hur vi nu ska göra med denna tomma plats, ut mot vägen. Jag vill gärna sätta ett nytt träd, frågan är bara vilket. Jonas är lite inne på en ek, jag vet inte. Björken skyddade bra mot insyn från förbipasserande och vi måste kanske göra något åt det till sommaren. Just nu är jag mest lite sorgsen över mitt vackra träd. Hela trädgårdens siluett är förändrad och det kommer att bli så tomt. Det var en underbar känsla att sitta under björken en varm sommardag och känna solen mellan löven, skugga och sol i ett.

CIMG9464

CIMG9465

IMG_5341

CIMG7374

CIMG8175

Posted in Buskar och träd, Trädgård | Tagged | Leave a comment

Till en objuden gäst

Det är med viss ironi som jag möts av att välkommenskylten ligger sönderslagen på toalettgolvet. Antar att budskapet var lite väl opassande för de som slog och bröt sönder mitt fönster för att gå in och söka igenom mitt hem efter ägodelar. Detta är mitt lantställe, min möjlighet att andas, rekreera, få njuta av natur och enkelt leverne. Min plats på jorden att kladda med linoljefärg, gräva i jord och få utlopp för kreativa tankar och idéer.

Här finns inget av värde för någon annan. Här finns enbart det som vi behöver för att kunna sköta ett hus från 1800-talet. Vad får man för en dammsugare? Vad är en ny sekatör från Fiskars värd på den illegala marknaden? Varför drog ni fram mat ur frysen? Skulle ni anordna en festmåltid? Förstår ni så ledsna mina barn blev när deras fiskespön är borta? Vi köper nya, svarar jag tröstande. Men oskulden är borta. Vårt paradis är skolkat av glasbitar, fingeravtryckspulver, förstörda möbler och vetskapen. För vetskapen att ni har varit där och rotat går inte att köpa ny, den kommer alltid att finnas som en enveten blinkande lampa som kommer styra över mitt agerande framöver.

I tidig tonår lärde jag mig av bitter erfarenhet och flertalet hårda smällar hur jag ska försvara mig mot det som jag inte vill ska komma nära mig. Ni gav mig inte den möjligheten. Jag önskar att jag hade varit där när ni gick in, men jag är rädd för vad konsekvensen för er del hade blivit. Nu är jag rädd för att sova över själv med mina barn, rädd över att kanske inte kunna försvara dem mot tokar som inte vet skillnad på vad som är ditt och mitt.

Jag hoppas att ert samvete anser att det var värt det.

IMG_4880

Posted in Stugan | Leave a comment

Att bygga två sittbänkar

På framsidan har vi vår lilla entré med sitt skärmtak och stentrappa. Detta är egentligen vår enda regnskyddade plats. Vi har länge tänkt att vi skulle bygga något för att kunna sitta och ta en kopp kaffe utomhus, även om det regnar. När man samarbetar går det fort och det tog inte många timmar innan bänkarna på plats och målade. Stolparna fick sig en uppfräschning men dörren kommer att målas nästa sommar.

IMG_3337

IMG_3342
CIMG9285 CIMG9307 CIMG9308

Posted in Trädgård | Tagged , , , | Leave a comment